Postfest Sarajevo

Novembar 5 – 7, 2021

.

O Festivalu

     Postfest je nastao 2019. godine u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu kao prvi pozorišni studentski festival u Bosni i Hercegovini. Festival za cilj ima okupiti studente sa dramskih akademija širom regiona te im kroz program festivala, omogućiti upoznavanje, druženje i sklapanje novih saradnji. Unatoč tome festival je otvoren i prema široj publici koja će i ove godine, kao i prošle dvije, imati priliku pratiti cjelokupan program festivala.

 

COGITO ERGO BOOM

   Prvi POSTFEST, održan u periodu od 28. novembra do 30. novembra 2019. godine bio je početak nove priče na pozorišnoj sceni Bosne i Hercegovine. Ispunivši sva očekivanja, festival je okupio mnoga poznata imena svijeta pozorišta, ali i studente Akademija iz regiona kao buduća imena kulturološke scene.

   U sklopu programa, odigrane su tri studentske predstave: „Noć Helvera“ studenata Akademije scenskih umjetnosti iz Novog Sada, „Gospoda Glembajevi“ Akademije scenskih umjetnosti Banja Luka, te „Sjećanje vode“ studenata Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Nakon svake odigrane predstave, održavani su okrugli stolovi sa glumcima iste, na temu njihovih uloga te samog procesa nastajanja predstave..  Održana su tri masterclassa, sa bh glumicom Jasnom Žalicom na temu „Glumčevo tijelo u prostoru“, sa bh pozorišnim i filmskim redateljm Dinom Mustafićem, te sa bh glumcem Erminom Bravom i srpskom pozorišnom glumicom Mirjanom Karanović.

 

Postcast

   Kao produžena ruka Postfesta, u punom jeku pandemije POSTCAST  je započeo svoju prvu sezonu emitiranja. Ideja za ovakav poduhvat bila je vođena željom da studenti razgovaraju za starijim kolegama, već afirmisanim imenima u svijetu umjetnosti. U svojoj prvoj sezoni, ekipa POSTCAST kreirala je 14 emisija sa 15 gostiju, koje su se emitovale u trajanju od dva mjeseca. Sve emisije emitirane su na Youtube kanalu festivala i na Klix portalu. Samo neki od imena među širokim spektrom gostiju bili su: glumci i glumice Miloš Biković, Senad Bašić, Tarik Filipović, Miraj Grbić, Jasna Đuričić, Bojana Gregorić, rediteljice Selma Spahić, reditelj Bobo Jelčić i mnogi drugi.

Online festival

   Moto prošlogodišnjeg POSTFESTA je uzrečica Dum Spiro Spero  / Dok dišem, nadam se, godinama korištena kao znamen onih koji se nikada ne predaju. U jeku pandemije i nužnosti prilagodbe na nove i nepredvidljive okolnosti, motom  drugog  POSTFESTA nastojalo se ukazati na mogućnost ostvarenja svih ciljeva, unatoč mnogim namenutim ograničenjima. Iako u modificiranom obliku, POSTFEST  je i dalje nastavio gajiti svoj prvobitni cilj o povezivanju studenata Akademija širom regiona, uz bitan segmenat drugačijeg izdanja, promjenjenih okolnosti i ograničenih mogućnosti.

RE:START

  Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, vraćamo se u teatar, ali i u kino. Ovogodišnje izdanje festivala će imati i svoj filmski program! Uskoro objavljujemo više informacija.

 

 

postfest@asu.unsa.ba

Kontaktirajte nas