Trećeg dana online Postfesta na programu je čitanje dramskog teksta „Mi bismo zajedno mogli biti zauvek srećni“. Autorica teksta je studentica Lora Džolić, sa Fakulteta dramske umjetnosti u Beogradu, dok režiju ovaj put potpisuje Isidora Ratković sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Tekst će čitati studenti sa Fakulteta dramskih umjetnosti u Cetinju i Beogradu, te studenti sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Tekst prati živote četiri lika kroz koje su prikazane tri različite generacije koje pokušavaju prikriti svoje probleme nevažnim razgovorima. Njihovi stvarni problemi bivaju u potpunosti zanemareni. Kroz deset scena, tekst prikazuje svakodnevnicu porodice Aleksić i njihovo životarenje, kao posljedicu svega onoga neizgovorenog i skrivenog negdje, duboko u njima samima. Sve ono neizrečeno, nagomilano u nama, ostavlja vidljive rane. Rane, kao simbol želje za promjenom i želje za istinskim življenjem života.

„Lora Džolić, na jednostavan način govori o realnosti porodice, o bolnom suočavanju sa stvarnošću koju zanemarujemo, sve dok ne postane previše kasno. Završnim monologom, majka konačno pokazuje da je jedini izlaz suočavanje sa problemima, preuzimanje odgovornosti za ono što želimo, što vodi ka neizbježnoj promjeni.“ – napisala je Lamija Pandžo, studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Podsjećamo, cjelokupni program ovogodišnjeg online Postfesta, moguće je pratiti na YouTube kanalu festivala, te na stranici postfest.ba. Svi drugi detalje, kao i program festivala, također je dostupan na službenoj stranici festivala.