Ovogodišnje izdanje pozorišnog studentskog festivala Postfest održati će se u online formatu, u periodu od 17. do 20. decembra, i ove godine u organizaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

POSTFEST, kao prvi bosanskohorcegovački festival nastao je iz potrebe približavanja pozorišta mladima, nastavljajući tako neophodnu kulturnu revoluciju na prostoru Bosne i Hercegovine. Prošlogodišnji Postfest održan je na Otvorenoj sceni „Obala“. Bijavši simbolom novih susreta, ideja i nekih, drugačijih realnosti, ove godine Obala je prinuđena je da zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom, štafetu prepusti ekranu. Tako će se cjelokupan program festivala moći pratiti putem Postfest youtube kanala kao i na postfest.ba.

“Drugo izdanje pozorišnog studentskog festivala Postfest u ovim zanimljivim vremenima donosi drugačiji, online format. Već u drugom izdanju festivala smo morali da pronalazimo nove forme i vjerujemo da je održavanje festivala u ovakvim uslovima velika stvar za studentsko nezavisno organizovanje”, izjavio je Zlatko Sofović, direktor festivala.

     Moto ovogodišnjeg POSTFESTA je uzrečica Dum Spiro Spero  / Dok dišem, nadam se, godinama korištena kao znamen onih koji se nikada ne predaju. U jeku pandemije i nužnosti prilagodbe na nove i nepredvidljive okolnosti, motom nadolazećeg POSTFESTA želi se ukazati na mogućnost ostvarenja svih ciljeva, unatoč mnogim namenutim ograničenjima

“Ovogodišnji slogan upravo je proizašao iz te potrebe da ne odustanemo od pozorišta, festivala i naše budućnosti koju gradimo studirajući različite grane ove umjetnosti. Mi zaista živimo i dišemo pozorište, i ovim to dokazujemo. Izuzetno mi je drago što ćemo kroz ovo izdanje festivala zapravo uspjeti ispuniti izvornu ideju sa kojom smo prije tri godine krenuli u planiranje ovakve manifestacije, a to je stvaranje mreža saradnje mladih pozorišnih umjetnika na regionalnom nivou. Osim što na ovaj način promoviramo dramske pisce naše sutrašnjice, kroz razgovore, probe, i ostale vidove saradnje, razmjenjujemo iskustva i okupljamo se da zajedno radimo i maštamo, što je neizmjerno važno i dragocjeno”, rekla je Emina Kovačević, umjetnička direktorica festivala.

U fokusu ovogodišnjeg festivala jeste studentski dramski tekst. Za publiku će biti prikazana scenska čitanja tri studentska teksta. Tekstovi su sa Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a čitat će ih dvanaest studenata i studentica glume sa Akademija iz Zagreba, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Cetinja. Javna čitanja vodit će studentice treće godine režije sarajevske akademije. Pored programskog dijela festivala, Postfest će, kroz masterclasse i Postcast, ugostiti velika rediteljska i glumačka imena sa našeg govornog područja i šire.